Ασφαλιστικός Σύμβουλος: Προάγγελος κακού ή καλού;

Ο κόσμος αντιδρά συχνά στην προσέγγιση ενός ασφαλιστή, διότι στη συνείδηση των πολιτών η επαγγελματική ιδιότητα του ασφαλιστικού συμβούλου είναι συνδεδεμένη με την έλευση κακών γεγονότων. Είναι όμως η ασφάλιση, ένας θεσμός που ανταποκρίνεται στην έλευση κακών γεγονότων; "Ε ναι", θα απαντήσουν οι περισσότεροι, "άμα τρακάρω, άμα πεθάνω, τέτοια πράγματα"!

Στο υλικό εκπαίδευσης των διαμεσολαβούντων (των ασφαλιστών) αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το περιστατικό για το οποίο ασφαλίζεται κάποιος "μπορεί να μην είναι τυχαίο ή αβέβαιο και ακόμα μπορεί να είναι είτε δυσάρεστο είτε ευχάριστο π.χ. θάνατος, αναπηρία, ατύχημα, ασθένεια, παύση εργασίας, αλλά και γέννηση ενός παιδιού, γάμος, ανώτερες σπουδές των παιδιών κλπ". Θα παρατηρήσουμε βέβαια, ότι όλα τα ευχάριστα περιστατικά, "τυγχάνει" να είναι κυρίως μη τυχαία (π.χ. η γέννηση ενός παιδιού ή ο γάμος). Άρα, κατά κόρον γίνεται αποδεκτό, ακόμη και από την ασφαλιστική εκπαίδευση, ότι η ασφάλιση -ως θεσμός- εξυπηρετεί την τυχαία έλευση κακών περιστατικών.

Ας αφήσουμε όμως την επαγγελματική ιδιότητα του ασφαλιστικού συμβούλου, και ας πιάσουμε τη φυσική του ιδιότητα. Η φυσική του ιδιότητα, η πραγματική του σχέση, με την έλευση ενός κακού περιστατικού, δεν είναι καν υπαρκτή. Εν ολίγοις ο ασφαλιστικός σύμβουλος, δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με την έλευση κακών περιστατικών. Αντιθέτως, σχετίζεται με την έλευση καλών περιστατικών, όπως είναι οι χρηματικές αποζημιώσεις!

Τότε γιατί όμως αντιμετωπίζεται ως προάγγελος κακών γεγονότων; Η σχέση που έχει ο καθένας με την πραγματικότητα είναι συνάρτηση της λογικής του και της συναισθηματικής του νοημοσύνης. Αν δεν έχει το ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσει με τη λογική του ένα ενδεχόμενο κακό περιστατικό, τότε πείθει τον εαυτό του, ότι αυτό το περιστατικό δεν πρόκειται να συμβεί σε αυτόν. Και όποιος του θυμίζει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, είναι... ανεπιθύμητος! Αυτή είναι και η αντιμετώπιση πολλών πολιτών στους ασφαλιστικούς συμβούλους: είναι ανεπιθύμητοι!

Η αλήθεια δεν είναι υποκειμενική υπόθεση, είναι αντικειμενική. Και αυτό που ενδέχεται να συμβεί, δεν αποτρέπεται με προλήψεις, ούτε με αλλοιώσεις της ίδιας της πραγματικότητας. Π.χ. σήμερα 1 στους 5 Έλληνες, δεν πιστεύουν στην πραγματικότητα του κορωνοϊού. Γιατί; Γιατί δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν συναισθηματικά. Δηλαδή, απλά επειδή τη φοβούνται; Τι πιο υγιές από να τη φοβούνται; Ωστόσο, δεν είναι υγιές να την αρνούνται και να την αλλοιώνουν, με δοξασίες του τύπου "μια απλή γρίπη είναι", "θέλουν να μας ελέγξουν" κλπ. 

Διαβάστε σχετικά: Γιατί ασφαλιζόμαστε;

Σε κάθε περίπτωση, ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι αγγελιοφόρος καλών νέων και μόνο. Αρνούμενοι την πιθανότητα να συμβεί έναν δυσάρεστο περιστατικό, δεν το αποτρέπουμε. Αντιθέτως αποτρέπουμε την πιθανότητα να συμβεί έναν θετικό περιστατικό στη ζωή μας: αυτό της αποζημίωσης.

AsfalisiOnline

Σχόλια