Αγοράζεις ασφάλεια, ξέρεις τι παίρνεις;

Η ασφάλιση είναι μία πράξη η οποία, άλλοτε επιβάλλεται από το νόμο, άλλοτε είναι αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής. Σε κάθε περίπτωση, πληρώνεται με χρήματα, όπως κάθε άλλο προϊόν ή υπηρεσία. Η διαφορά είναι ότι για κάθε άλλη αγορά εκτός της ασφάλισης, ξέρουμε πάντα τι αγοράζουμε. Ισχύει όμως το ίδιο και στις ασφάλειες;

Ακούμε καθημερινά γεγονότα, περιπτώσεις άγνοιας ασφαλισμένων επάνω στο αντικείμενο της ασφάλισής τους, για το οποίο μπορεί να πληρώνουν χρόνια και μάλιστα με πολλά λεφτά, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν ακριβώς τι αγοράζουν! 

Το πιο απλό: αγοράζεις κάθε χρόνο ασφάλεια αυτοκινήτου, γνωρίζεις τι ακριβώς πληρώνεις; Για παράδειγμα σε μία ασφάλεια αυτοκινήτου, πληρώνεις τα απαραίτητα της νομοθεσίας (αστική ευθύνη), αλλά και πιθανώς και κάποια επιπλέον, όπως θραύση κρυστάλλων, κακόβουλες ενέργειες, καιρικά φαινόμενα, ενδεχομένως και ίδιες ζημίες. Γνωρίζεις αν αυτές οι καλύψεις, έχουν ανώτατα ή κατώτατα όρια, εξαιρέσεις, ή προϋποθέσεις; Μην ξεχνάς ότι πληρώνεις κάθε χρόνο 300 ή και παραπάνω ευρώ, για 30, 40 και περισσότερα χρόνια. Καινούργιο αυτοκίνητο αγοράζεις με αυτά τα λεφτά!

Και αν από την άγνοιά σου προκύπτει μία απλή παρεξήγηση, τύπου "νόμιζα ότι θα πληρωθώ για τη θραύση κρυστάλλων όλο το ποσό, αλλά τελικά πληρώθηκα ένα μέρος", όλα καλά! Αν όμως από την άγνοιά σου προκύπτει σημαντική απώλεια χρημάτων, τότε τα πράγματα είναι σοβαρά!

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασφαλισμένος; 

Με λίγα λόγια: 

 1. Τι ασφαλίζει.
 2. Για τι το ασφαλίζει.
 3. Για πόσο χρονικό διάστημα.
 4. Για πόση αξία.
 5. Σε ποιον το ασφαλίζει (εταιρία και ασφαλιστικό σύμβουλο).
 6. Την τιμή και τον τρόπο πληρωμής.
 7. Τον δικαιούχο της αποζημίωσης. 

Σημειώνεται ότι ο νόμος επιβάλει την ενημέρωση του ασφαλισμένου από τον ασφαλιστή για όλα τα παραπάνω, πριν την σύμβαση ασφάλισης.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ασφαλιζόμενος είναι ότι θα πρέπει να παρέχει πραγματικές πληροφορίες στον ασφαλιστή, πριν ή και κατά τη διάρκεια της ασφάλισης (στην περίπτωση που κάποιες από αυτές της πληροφορίες αλλάξουν). Π.χ. σε ένα ασφαλιστήριο αυτοκινήτου, την πραγματική διεύθυνση κατοικίας του, σε ένα ασφαλιστήριο υγείας τις προϋπάρχουσες ασθένειες.

Γνωρίζοντας τα βασικά στοιχεία του συμβολαίου σου:

 • Ξέρεις τι πληρώνεις και τι προσδοκάς από την ασφάλισή σου. 
 • Αποφεύγεις τις παρεξηγήσεις με τον ασφαλιστή σου και δεν μπορείς να πέσεις θύμα απάτης. 
 • Μπορείς να κρίνεις ποια ασφαλιστική πρόταση είναι η συμφερότερη για σένα. 
 • Μπορείς να εκμεταλλευτείς το θεσμό της ασφάλισης και των ωφελημάτων του στο μέγιστο βαθμό.

Κι όπως λέει και η σχετική ρήση: προσέχουμε για να έχουμε!

AsfalisiOnline

Σχόλια