Ασφάλιση: Η ανεκμετάλλευτη εφεύρεση!

Λίγο μετά τη λήξη του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου ο Whinston Churchill σημείωνε: Αν μπορούσα, θα έγραφα στην πόρτα κάθε σπιτιού "ασφαλίσου", διότι είμαι πεπεισμένος, ότι με ένα τόσο μικρό αντίτιμο, οι οικογένειες μπορούν να σωθούν από μεγάλες καταστροφές.

Από εκείνη όμως την εποχή -της σύγχρονης "ανακάλυψης" του θεσμού της ασφάλισης- έχουν συμβεί πολλά, φτάνοντας σήμερα να διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι "στην Ελλάδα δεν έχουμε δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, είμαστε στο σημείο μηδέν" (Γιαννίτσης, Καθημερινή).

Πράγματι: οι συντάξεις μειώνονται και η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία (περίθαλψη, διαγνωστικές, φάρμακα κλπ.) ολοένα και ανεβαίνει. Και αν οι συντάξεις φαντάζουν κάτι μακρινό για αυτούς που προλαβαίνουν ακόμα να αποταμιεύσουν, με την υγεία, που αφορά ακόμα και τους νέους, τι γίνεται;
Ενδεικτικά, η κατάσταση έχει ως εξής:
  • Η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία κατ' έτος στην Ελλάδα ανέρχεται στα 813€ ανά άτομο, με συνεχείς ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.
  • Όταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία κατ' έτος στην Ελλάδα ανέρχεται στα 1.248€ ανά άτομο, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ φτάνει σε μέσο όρο τα 2.590€!
Την ίδια στιγμή:
  • Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τουλάχιστον τραγική.
  • Για τα εξωτερικά ιατρεία οι αναμονές φτάνουν και τους 6 μήνες.
  • Οι ανασφάλιστοι στη χώρα ανέρχονται στους 2,5 εκατομμύρια πολίτες!
Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι -και πάλι- η Ιδιωτική Ασφάλιση. Η ιδιωτική ασφάλιση είναι μία από τις μεγαλύτερες "εφευρέσεις" στην ιστορία, από την αρχαιότητα έως σήμερα: βασίζεται στη λογική, ότι αν ένας αριθμός ανθρώπων χρειάζεται κάθε χρόνο, ένα συγκεκριμένο ποσό για να καλύψει κάποιου είδους ζημίες, τότε αρκεί όλοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο, να συμβάλουν ισομερώς σε έναν κουμπαρά, ώστε να πληρώνονται οι ζημίες αυτές.

Παράδειγμα: Αν στους 100 ανθρώπους πληρώνονται 1.000€ αθροιστικά κάθε χρόνο για ζημίες -που προκύπτουν από παράγοντες όπως π.χ. η νοσηλεία- τότε αρκεί όλοι να καταθέτουν σε έναν λογαριασμό από 10€ ετησίως, ώστε οι πιο άτυχοι από τους 100 να μπορούν να καλύπτουν τις ζημίες τους από αυτό το διαθέσιμο πλέον ποσό.

Μεγάλη "εφεύρεση"; Ναι. Αλλά σημαντικά ανεκμετάλλευτη!

Δείτε ένα παράδειγμα ασφάλισης υγείας εδώ...

AsfalisiOnline

Σχόλια