Δεν αποταμιεύεις; 11 φορές αδικαιολόγητος!

Οι προοπτικές αξιοπρεπούς συνταξιοδότησης από τη δημόσια ασφάλιση όλο και περισσότερο αδυνατίζουν. Η μέση σύνταξη σήμερα είναι 800€. Σε 20 ή 30 χρόνια, είναι ζήτημα, αν θα ανέρχεται στα 500€ ή ακόμα και χαμηλότερα. Γενικά το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα παραπαίει... Στο πλαίσιο αυτό, η μόνη λύση είναι η στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, για την αποταμίευση ενός κεφαλαίου, το οποίο θα μπορεί να μετατραπεί σε ισόβια σύνταξη. Έστω και συμπληρωματικά της δημόσιας.

Παρότι όμως το πρόβλημα είναι πλέον δεδομένο και η λύση μόνο μία, πολύς κόσμος ακόμη διατυπώνει δικαιολογίες! Κι εμείς -ως υπεύθυνοι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι- τους απαντάμε!

Δικαιολογία 1: "Δεν έχω λεφτά".
Πότε είχες λεφτά; Το 2004 είχες; Και; Αποταμίευσες; Η απόφαση να αποταμιεύσεις είναι θέμα ιεράρχησης αναγκών. Πάντα μπορείς, άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο. Ξεκίνα με 1 ευρώ την ημέρα!

Δικαιολογία 2: "Τα χρήματά μου θα χάσουν την αξία τους στο χρόνο".
Τα χρήματά σου θα κερδίσουν στο χρόνο. Τα ετήσια επιτόκια που "κλειδώνεις", μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης, είναι πάντοτε πάνω από τον πληθωρισμό.

Δικαιολογία 3: "Δεν ενδιαφέρομαι". 
Δικαίωμά σου. Όμως η αποστροφή από ένα πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει.

Δικαιολογία 4: "Πληρώνω στη Δημόσια Ασφάλιση".
Αυτό λέμε! Το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται.

Δικαιολογία 5: "Στην ιδιωτική ασφάλιση δεν έχω δικαίωμα αναλήψεων".
Ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα αποταμίευσης δεν είναι κεφάλαιο κίνησης. Ωστόσο, μπορείς ανά πάσα στιγμή είτε να "δανειστείς" από το κεφάλαιό σου (χωρίς να χάσεις τα δικαιώματά σου), είτε να το διακόψεις και να πάρεις τα χρήματά σου. Ακόμα κι έτσι, είσαι κερδισμένος!

Δικαιολογία 6: "Φοβάμαι μη χάσω τα λεφτά μου".
Τι είναι πιο ασφαλές; Το Δημόσιο; Οι τράπεζες; Το σεντούκι; Ο θεσμός της Ιδιωτική ς Ασφάλισης είναι ο πλέον εποπτευόμενος επαγγελματικός κλάδος (βλ. Solvency II, Εγγυητικό Κεφάλαιο Ασφάλισης, Τράπεζα της Ελλάδος κ.ά.).

Δικαιολογία 7: "Όχι τώρα, αργότερα". 
Κάθε αναβολή έχει κόστος. Η αποταμίευση είναι σαν το δέντρο: η καλύτερη στιγμή για να το φυτέψεις ήταν χθες!

Δικαιολογία 8: "Αν ζήσω μέχρι τότε"!
Το "αν" υπάρχει παντού στη ζωή μας, αλλά δεν μας καθοδηγεί πουθενά. Αν αγοράσεις αυτοκίνητο μπορεί να τρακάρεις, να στο κλέψουν... Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν αγοράζεις;

Δικαιολογία 9: "Θα αποταμιεύσω μόνος μου".
Δεν το έκανες έως σήμερα, γιατί να το κάνεις από τώρα και στο εξής; Η δημιουργία "υποχρέωσης" αποταμίευσης σε τακτική βάση, αποτελεί βασική προϋπόθεση δημιουργίας κεφαλαίου.

Δικαιολογία 10: "Θα δω τι θα κάνω".
Η σύνταξη δεν δημιουργείται από μόνη της. Είναι αποτέλεσμα δικής σου απόφασης και πράξης.

Δικαιολογία 11: "Έχω λεφτά στην τράπεζα και είναι ασφαλή εκεί".
Οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, τα capital controls και το κλείσιμο του συνόλου σχεδόν των συνεταιριστικών τραπεζών, δεν διαμορφώνουν τον τραπεζικό κλάδο ως "ασφαλή". Άλλωστε, μεταφέροντας τα χρήματά σου σε Ασφαλιστική Εταιρία δεν κινδυνεύουν από ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων.

AsfalisiOnline

Σχόλια